Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Pozycja GPS wskazana przez kursor różni się od tej
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 1
TEMAT: Pozycja GPS wskazana przez kursor różni się od tej
Pozycja GPS wskazana przez kursor różni się od tej 2 mies. temu Oklaski: 0  
witam serdecznie,
zainstalowałem wersję demo na PC i zauważyłem, że czerwony celownik po środku pokazujący współrzędne punktu na mapie nie pokrywa się ze współrzędnymi siatki mapy. Tzn. jeśli najadę mapą tak aby celownik pokazywał skrzyżowanie linii siatki o współrzędnych np. N 49 28' i E 20 04' to program wyświetla inne dane (zawyżone wartości o około 14-15'!
Mniemam że siatka na mapie rastrowej jest opisana prawidłowo a jest to jakiś błąd w programie?
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Pozycja GPS wskazana przez kursor różni się od tej 2 mies. temu Oklaski: 3  
Kalibrując mapy (pozycjonując widok rastrowy względem pozycji geograficznych) raczej nie patrzymy na naniesione przez producentów siatki. W dużej części map siatki nie pokrywają cię z rzeczywistością. Nasze mapy są kalibrowane względem rzeczywistego położenia różnych punktów na mapie. Często ze względu na różne "anomalie" występujące na mapach (rozciągnięcia fragmentów, przesunięcia fragmentów względem reszty mapy itp) musimy postawić do 50 punktów kalibracyjnych, tak by wszystkie części mapy "siedziały". Siatka w takim wypadku, którą my nanosimy, a nie jest widoczna dla użytkownika, jest trochę pokręcona. Nie zawsze się zresztą udaje dokładnie posadzić całą mapę. Przykładamy się do tej pracy ponieważ mapy, które nie są dobrze skalibrowane są nieprzydatne w terenie. Jeśli więc występuje różna wskazań w kamap i na mapie to proszę to sobie samemu zinterpretować. Polecam jeszcze zobaczyć jaka występuje różnica w prawej części opisywanej mapy, a jaka w lewej, może Pan zrozumie co mam na myśli.
Góru ()
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Pozdrawiam
Góru
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Pozycja GPS wskazana przez kursor różni się od tej 2 mies. temu Oklaski: 0  
ok, rozumiem, tylko biorąc mapę beskidu sądeckiego lub pogórza rożnowskiego na których jest moje rodzinne miasto Nowy Sącz i stojąc w centrum i mając odbiornik GPS, który lokalizuje moją pozycję i porównując to z "czerwonym" celownikiem kamap'y to wyniki są różne i do baaardzo różne! więc komu mam ufać? kamap's czy rzeczywistej wartości położenia? I powtórzę to raz jeszcze,że nie są to wartości w tolerancji błędu, to wartości rzędu 14-15' ! Czyli ogromne ))
Może ja coś nie tak robię albo mapy w wersji niezarejestrowanej mają jakiś sprytny algorytm przekłamujący dla bezpieczeństwa? A jeśli tak to jak mam zaufać wersji demo czy mapie niezarejestrowanej skoro są tak duże różnice?
Aby nie być gołosłownym:
Odbiornik GPS pokazuje moją pozycję jako: N 49 37'50'' E 20 41' 39'' - temu wierzę :=) a kamap kursor pokazuje: N 49 63' E 20 69' - cholernie duża rozbieżność !

Do góryStrona: 1
Moderatorzy: Góru